Welkom op SAP en StierWijzer Online!
Je kunt dagelijks aanvragen plaatsen tussen 6.00 uur en 23.00 uur. Deze worden binnen 5 minuten verwerkt.
Je kunt dan meteen het kenmerken overzicht, geadviseerde stieren en dieroverzicht raadplegen.
De complete uitslag (pdf) kun je de volgende dag raadplegen in het overzicht gerealiseerde adviezen vanaf 8.00 uur 's morgens. Op maandag is dit vanaf 10.00 uur.
Fouten in het programma worden zo snel mogelijk verholpen. De meeste fouten zijn inmiddels verholpen. Zie hieronder voor een overzicht van de opgeloste fouten.
NIEUW
18-05 geplaatst, 14.30 uur
Het probleem is verholpen. De aanvragen van 17-5 staan inmiddels bij de gerealiseerde adviezen. De aanvragen die vandaag 18-05 voor 12.00 uur zijn aangevraagd, zijn ook meteen als pdf verwerkt en te vinden bij de gerealiseerde adviezen! (dus niet meer bij adviezen vandaag)
07-04-10 geplaatst
Let op! De nieuwe koefokwaarden van april zijn pas 15 april om 13.00 uur bekend. (Ze staan vanaf 6 april al wel op de nieuwe 2010 basis.) Het nieuwe kenmerk klauwgezondheid (kgh) zit al wel in de basisfokdoelen, maar tot 15 april draait SAP/SW zonder kgh koefokwaarden en ontbreekt kgh op de uitslag (ook als verbeterkenmerk).
08-01-10 geplaatst
Let op: SAP/SW rekent pas vanaf 13 januari met de nieuwe stierfokwaarden en vanaf 21 januari met de nieuwe koefokwaarden.
Zet voor 20 januari op "Ja" of "Nee" voor januari als je wilt dat veehouder SAP-mailing met wijzingsformulier resp. juist wel of juist niet ontvangt. Voor het wel of niet meedraaien in de vaste run, dien je veehouder voor de eerstvolgende run op nee te zetten. Zie voor data de SAP/SW nieuwsbrief.
19-8-09 geplaatst
Onderweg snel online?
-Continu laptop + internet aan-In de auto laptop opladen.
-Gebruik adapter (auto-oplader) voor zowel de auto als voor 220Volt
Werkvoorbereiding
Van tevoren postcode intikken op KPN-site (http://145.7.218.175/covcheck/) en kijken hoe dekking is. Als dekking niet goed is, kun je evt. van tevoren draaien en de pdf-uitslag of een schermprint vd uitslag op je laptop opslaan. (Bij online deelnemers kun je op pc van veehouder de veehouder inlog gebruiken om pdf te raadplegen.) Vlak voor je bezoek op erf in auto alvast kijken of dekking inderdaad voldoende is.
Bij voorkeur in onderstaande volgorde kiezen voor internetverbinding:
1.UMTS (blauw lampje, 2 streepjes voldoende)
(2.GPRS (geel lampje) is traag)
3.Eigen pc veehouder (zorg wel dat je inloggegevens verwijderd!)
4.Laptop via kabel in netwerk van veehouderOptie 4 heeft niet de voorkeur i.v.m. virussen (let op dat virusscanner up-to-date is)
Inloggen pc klanten
Pas op met gebruik van je wachtwoord op de PC van klanten, via de cookies kan wachtwoord achterhaald worden.
Om te zorgen dat via cookies de inlog en wachtwoord niet achterhaald kunnen worden moet je als volgt te werk gaan:
Inloggen: als gevraagd wordt om wachtwoord te onthouden, kies dan "nee".
Uitloggen: na het uitloggen dien je je gebruikersnaam te deleten. Je klikt daarvoor na het uitloggen in het lege gebruikersnaam veld. Je krijgt dan een lijst met 1 of meerdere gebruikersnamen te zien. Delete hieruit je gebruikersnaam door de naam aan te wijzen met je muis en te deleten (niet klikken, want dan selecteer je de naam en kun je deze alsnog niet uit de lijst deleten).
Kies voor "ja" als de volgende mededeling verschijnt: Windows heeft voor deze gebruikersnaam een wachtwoord opgeslagen. Wilt u de gebruikersnaam het wachtwoord verwijderen?
(indien je ook kiest voor niet meer aanbieden om wachtwoord te onthouden, kan je het wachtwoord nooit meer onthouden, indien je hier niet voor kiest, kan dit nog wel. Als je na uitloggen je gebruikersnaam verwijdert, verschijnt opnieuw de vraag of je wachtwoord wilt onthouden)
Pilot fase 2
In de pilot fase 2 kunnen 200 veehouders online advies aanvragen en binnen 5 minuten de uitslag opvragen (net als begeleiders en helpdesk nu kunnen). De pilot is bedoeld om te testen hoe deze werkwijze in de praktijk bevalt. We kijken daarbij o.a. of het uitmaakt of iemand wel of niet SAP/SW deelnemer is, of iemand trouwe spermaklant is of niet en welk bedrijfsmanagement systeem iemand heeft.De pilot is verschoven naar 2010 . Hiervoor worden aselect 150 bedrijven geselecteerd met meer dan 30 melkkoeien en met VeeManager/Mijn Bedrijf of een ander bedrijfsmanagement systeem.
Daarnaast draaien er 50 bedrijven mee die aangegeven hebben geïnteresseerd te zijn (via KTO, pilot fase 1 of begeleider). We verwachten dat deze 50 veehouders extra gemotiveerd zijn om met SAP/SW Online aan de slag te gaan en ons veel extra informatie kunnen leveren. Je kunt GEEN bedrijven meer doorgeven voor het meedraaien in de pilot.
27-5-09 geplaatst
Nieuwe inlog veehouder
Momenteel loggen veehouders, die online deelnemer zijn, in via www.cr-delta.nl/saponline en www.vrv.be/saponline. Omdat dit problemen gaf met direct inloggen, dienen veehouders vanaf nu in te loggen via nl.crv4all.com/saponline en be.crv4all.com/saponline.
Daarnaast kan ook nog steeds ingelogd worden via de CRV homepage
(doorgelinkt naar www.cr-delta.nl en www.vrv.be, vervolgens "/saponline" erachter tikken om naar SAP/SW Online te gaan).
Stierpakket in uitslag niet altijd goed
Bij sommige uitslagen is het stierpakket anders dan de geadviseerde stieren. De pdf uitslag, die ’s nachts gemaakt wordt, toont namelijk de meest recente versie van het stierpakket en dus niet per definitie het stierpakket waarmee gerekend is. Je kunt dit probleem voorkomen door per dag alleen de laatste aanvraag per bedrijf te bewaren en de rest te verwijderen in het overzicht adviezen vandaag (let op, dit kan alleen dezelfde dag nog, daarna niet meer!).
Daarnaast moet je voor een bedrijf waar je die dag een advies hebt aangevraagd, niet dezelfde dag nog na de aanvraag het stierpakket van de aanvraag aanpassen. Je kunt evt. wel een nieuw stierpakket maken door deze onder een andere naam op te slaan.
Verder is het goed om je te realiseren dat de geadviseerde stieren sowieso wel goed zijn, dus er wordt altijd een goed advies gegeven. Dus de geadviseerde stieren op het voorblad kloppen sowieso. De stieren op het "fokdoel en stieren" formulier (p3) kunnen fout zijn.
Geen papieren uitslagen voor online begeleiders
We versturen tijdens de deelnameruns geen papieren uitslagen meer aan online begeleiders. De redenen daarvoor zijn:
-kostenbesparing
-nieuwe werkwijze direct introduceren voor iedereen klopt niet altijd
Als begeleider kun je desgewenst zelf de voorbladen printen als voorbereiding van het bezoek en om het evt. op papier in te kunnen vullen.
Voor het overzicht van welke veehouders al en advies hebben ontvangen en welke veehouders weer aan de beurt zijn, kan het overzicht deelnamebeheer gebruikt worden.
Door te sorteren op wijzigingsdatum krijg je in beeld welke veehouders recentelijk een nieuw advies ontvangen hebben en welke niet.
Door te sorteren op einddatum advies krijg je in beeld welke adviezen binnenkort aflopen en waar je dus weer nieuw advies voor moet aanvragen.
Bovendien gaat het alleen om de papieren uitslagen tijdens de deelnamerun. Via SAP/SW Online worden juist steeds meer losse aanvragen gedaan en daar werd sowieso geen papier (SAPB) naar de begeleiders gestuurd. Je kan nog steeds via kopie ontvanger als begeleider een totale papieren uitslag (dus niet alleen bedrijfsoverzicht) ontvangen bij een losse aanvraag.Online aanvragen plaatsen
Online aanvragen kunnen geplaatst worden tot 23.00 uur. Aanvragen die vlak na 23.00 uur geplaatst worden (t/m een half uur erna), lopen fout en zijn alleen als foutmelding terug te vinden in adviezen vandaag, maar niet in het foutmeldingen overzicht. Aanvragen die later in de nacht geplaatst worden, worden ‘s morgens vanaf 6 uur weer opgepakt.
Printen dieroverzichten
Tips:
-Ook als begeleider kun je van alle SAP/SW deelnemers (dus niet alleen van je eigen) gerealiseerde adviezen raadplegen via
selectie UBN, vervolgens in menu onder "veehouder" "gerealiseerde adviezen" aanklikken.
-Snel opvragen gerealiseerd advies van 1 deelnemer kan via invullen UBN (i.p.v. alle deelnemers ‘ophalen’)
-Als je deelnemers voor op "nee" gezet hebt en je wilt dat ze volgend jaar weer meedraaien in de deelnamerun , dan moet je ze weer op "ja" zetten.
Via de schermen "adviezen vandaag" en "gerealiseerde adviezen" kun je dieroverzichten opvragen en evt. printen. Om een dieroverzicht met grijstinten te printen (net als de papieren uitslag), kies je voor de optie "extra" in de werkbalk, vervolgens "internetopties" --> tabblad "geavanceerd" --> instellingen: "achtergrondkleuren en afbeeldingen afdrukken" aanvinken. Op dezelfde manier kun je deze optie uitschakelen als de grijstinten printen teveel printtijd kost bij de veehouder.
BLIJFT BELANGRIJK
Als begeleider kun je al je eigen bedrijven die je begeleidt, zien in het overzicht deelnamebeheer (op "ophalen" klikken). Alleen voor je eigen bedrijven kun je wijzigingen doorvoeren en nieuwe adviezen aanvragen. Daarnaast kun je van alle niet-SAP/SW-klanten een proefadvies aanvragen. Je kunt van alle veehouders gerealiseerde adviezen raadplegen. Dit doe je via selectie bedrijf en dan in het menu onder "veehouder" menu item "gerealiseerde adviezen" kiezen.
Werkwijze
Als online begeleider ontvang je geen papieren uitslagen van veehouders meer. Je kunt deze nu zelf raadplegen in het overzicht gerealiseerde adviezen. Bekijk dit overzicht daarom regelmatig of er nieuwe adviezen gedraaid zijn. Ook kun je zien zien wie de aanvraag heeft gedaan door op "datum" te klikken.
In het overzicht deelnamebeheer kun je door te sorteren op wijzigingsdatum zien of er recentelijk dingen gewijzigd zijn. Ook kun je zien wie de laatste wijziging heeft gedaan. Klik daarvoor op "datum laatste deelnamewijziging".
Om niet in de breedte te hoeven scrollen voor de helpdesk en begeleider schermen kun je beelschermresolutie instellen op 1280 bij 1024 (in bureaublad rechter muisknop > eigenschappen > tabblad instellingen > beeldschermresolutie)
Mocht je per ongeluk iets fout hebben gedaan of een verkeerde betaler hebben ingevuld, dan kun je deze aanvraag (alleen dezelfde dag) nog verwijderen uit het overzicht adviezen vandaag. Het advies wordt dan volledig verwijderd inclusief de facturering ervan. De wijzigingen blijven echter wel bestaan.
Eventuele post zal op de eerstvolgende werkdag verstuurd worden. Dus in de meeste gevallen zal de veehouder na 2 dagen de uitslag thuis ontvangen. Online deelnemers kunnen de volgende dag de totale uitslag als pdf bekijken in overzicht gerealiseerde adviezen.
Wijzigen en aanvragen
Wanneer je wijzigingen doorvoert, heb je vervolgens 2 mogelijkheden:
-Zelf online een nieuw advies aanvragen door in menu op nieuw advies te klikken en 7 stappen van aanvraag te doorlopen. Je dient dan wel de eerstvolgende run (jan/april/aug) op "nee" te zetten (via deelnamebeheer, sleutel/baco icoontje oftewel "wijzig instellingen") zodat veehouder met de deelnamerun niet nogmaals een advies ontvangt.
-Wachten tot deelnamerun. Doorgevoerde wijzigingen resulteren automatisch de eerstvolgende run in een nieuw advies. De eerstvolgende deelnamerun (bijv. april) dient dan wel op "ja" te staan.
Veehouders die de deelnamerun op "ja" hebben staan, worden in 2 delen opgepakt.
1.wijzigingen doorgevoerd voor run 2, resulteren via run 2 in een nieuw advies.
2. de rest (ook als geen wijzigingen zijn doorgevoerd zijn) worden via run 3 gedraaid.
Tip: als je nu voor een veehouder een advies voor een langere periode, bijv. een half jaar, aanvraagt in april, dan moet je ook augustus op "nee" zetten. In het geval van een jaar, moet je ook januari op "nee" zetten.
Als je eerst wilt testen hoe een draai uitpakt, vraag dan de eerste keer/keren een "testaanvraag begeleider" aan en als laatste een aanvraag op kosten van de veehouder. Als je namelijk meerdere gewone aanvragen doet, krijgt een papieren deelnemer meerdere papieren uitslagen thuis gestuurd. Dat is verwarrend en kost onnodig geld. Het voordeel van de "testaanvraag begeleider" is juist dat:
-Papieren deelnemer niets thuis gestuurd krijgt
-Online deelnemer de "testaanvraag begeleider" niet in zijn overzicht gerealiseerde adviezen te zien krijgt. Veehouder krijgt alleen de aanvragen en testaanvragen in beeld en dus NIET de "testaanvragen begeleider".
-De adviezen van de "testaanvraag begeleider" niet doorwerken in Koe-attenties.
-De wijzigingen van de "testaanvraag begeleider" NIET opgeslagen worden. De wijzigingen in de samenstelling van het fokdoel en de samenstelling van de stierpakketten (via fokdoel beheer en stierenpakket beheer) worden echter WEL opgeslagen via een testaanvraag. Mocht je in de staanvraag een ander fokdoel of een ander stierenpakket selecteren dan wordt dit net als de andere instellingen ook NIET opgeslagen.
Kies als naam bij een eigen fokdoel een afgeleide van het basisfokdoel, zodat duidelijk is waarvan het eigen fokdoel is afgeleid. Bijvoorbeeld: EigenDUallr010409
Geef na wijzigingen in het eigen stierpakket het pakket een andere naam met bijvoorbeeld de huidige datum. Bijvoorbeeld: Pinkenrb010409
Als je de foutmelding "mead and co" krijgt, kies je voor "yes, I allow.
Wanneer je een advies door een foutmelding niet gedraaid is, blijft deze in het overzicht adviezen vandaag staan. Kijk in het foutmeldingen overzicht om te zien wat de foutmelding inhoudt. Als je de fout zelf kunt verhelpen, zet dan de status van de foutmelding in het foutmeldingen overzicht op "afgehandeld", zodat bijv. de helpdesk ook weet dat daar niet meer naar gekeken hoeft te worden. Vraag vervolgens een nieuw advies aan. Dit gaat niet automatisch!